11/04/2010

Noter tercüme tasdik ücretleri (Noter Harci)


Türkçeden fransizcaya veya fransizcadan türkçeye yapilan tercumeler resmi makamlara, okul veya banka gibi kurumlara verilecekse, noter tasdigi de istenmektedir.

Türkçeden fransizcaya veya fransizcadan türkçeye yapilan tercümelerde noter tasdiki de isteniyorsa, noter ücretlerinde, sayfa basina uygulanan kesin bir fiyatlandirma yoktur. Noterlerin aldiklari ücretlerde; tercümesi yapilan sayfada bulunan, kelime adedi esas olarak alinmaktadir.

Noterlerin; tercumesi yapilmis olan yazilar icin, tasdik esnasinda talep ettikleri asgari ücret, takriben sayfasi 50 TL civarindadir.

Bu tasdik harci, tercumesi yapilan sayfada bulunan kelime sayisina gore degismekte olup zaman zaman sayfasi 80 TL, hatta daha üstüne çikabilmektedir.

Ornegin "1 sayfalik Ikematgah Senedi" için istenecek noter ücreti, sayfada fazla kelime olmamasi nedeni ile, takriben 50 TL dir.

Noter tasdiklerinde ücretlendirmede, tercümesi yapilan yazinin, sayfa adedi de göz önünde tutulmaktadir.

Bu nedenle tercumesi yapilacak sayfalarda kullanilan yazilarin boylari daha ziyade rahat okunabilir boyutta olmasinda, cok buyuk olmamasinda yarar vardir. Sayfa adedini az gostermek için, küçük boyda harfler (puntolar) kullanildigi takdirde hesaplamalarda dikkate alinmamaktadir. Tarifelendirmaler kelime adedi prensibine göre yapilmaklatadir.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire