11/04/2011

EVLİLİK SÖZLEŞMESİ

Mustakbel gelin ve damat, Turkiye'de yapacaklari nikah oncesi, asagida belirtilen maddeleri iceren bir evlilik sözlesmesi yapmislardir.

KABUL EDILEN KANUN.

Mustakbel cift; Fransiz Medeni Kanunun 1536 dan 1543 e kadar olan maddelerinin icerdigi, mal ayriligi rejimine tabi olacaklarini beyan ederler.

Eslerden her biri; kendilerine ait tasinir ve tasinmaz mulklerinin uzerinde, Medeni Kanunun 215. maddesi disinda kalan yonetim, yararlanma ve tasarruf etme hakkina sahip olacaktir.

Medeni Kanunun 220. maddesi haricinde; eslerden her biri, kendi borclarindan, kendisine ait mal varliginin tumuyle sorumlu olacaktir.

EVLILIK MASRAFLARININ PAYLASIMI.

Medeni Kanunun 214. ve 1537 maddelerinde belirtilen hususlar cercevesinde, eslerin her biri, masraflara belirli oranda katkida bulunurlar.

MAL KARINESI (Mal Ispati)

Ciftlerden her biri; kanunlar cercevesinde, belirli bir malin kendisine ait oldugunu ispat etmekle yukumludur.

Evlilik muessesesinin kurulmasina muteakip; eslerden birinin edindigi ve ortak kullanima tahsis ettigi mallar ile ekonomik gelecegi guvence altina almaya yonelik yatirimlar veya bunlarin yerine gecen degerler, mal rejiminin sona ermesi durumunda, esler arasinda esit olarak paylastirilir.

Kanuni goruntu icinde de olsa, bu ve benzer cesitteki diger karineler; ucuncu kisileri, hak sahibi yapmaz.

TARAFLARDAN BIRININ VEFATI HALINDE, MAL PAYLASIMI.

Taraflardan birinin vefati halinde, paylasim konusu mallar arasinda ev esyasi veya ortak yasanilan konut bulundugunda; sag kalan kisi, kendisine kalacak miras hakkindan mahsup edilmek uzere paylasim islemini baslatmalidir. Sag kalan taraf; mahsup islemi yetmedigi taktirde, ekstra bir bedel odemek kaydiyle, mulkiyet hakkinin tamaminin kendisinde kalmasini isteyebilir.

Medeni Kanunun 1390. maddesi uyarinca; hayatta kalan es, evlilik suresince ortak olarak elde edilmis olan mallar ile yapılan tasarruflara, paylasim disi olarak tek basina sahip olacaktir. . . . . . . . . . . . . .


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire